0416 2148488 | [email protected]

Gap Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Z.Abidin KIYMAZ YSK’ ya Çağrıda Bulundu

‘BELEDİYE BAŞKANLARI İSTİFA ETTİRİLSİN ‘

Bölgesel Gap Gazeteciler Birliği Genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz Yüksek seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’e bir mektup yazarak mahalli idareler seçimlerinin daha adil ve eşit şartlarlarda yapılabilmesi için görevde bulunan belediye başkanlarının yeniden aday adayı veya aday olmaları durumunda tıpkı devlet memurları gibi istifa etmeleri gerektiğini söyledi. Kıymaz  YSK’ya yazdığı mektupta şunları söyledi ‘                                     

 YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Mahalli idareler seçimleri hazırlıkları yurt genelinde büyük bir heyecanla sürdürülmektedir, Yüksek seçim kurulu olarak anayasadan aldığınız güçle seçimlerin adil ve eşit şartlarda güvenli bir şekilde yapılabilmesi için sizlere büyük görevler düşmektedir.

Seçimlerin sağlıklı demokratik bir ortamda yapılabilmesi sadece YSK’nın değil, sivil-kamu bütün kurumların ve vatandaşların ellerinden gelen çabayı göstermesiyle mümkün olacaktır. Bizlerde basın meslek teşekkülü olarak haksız bir uygulamaya dikkat çekerek seçimlerin daha adil bir ortamda yapılabilmesine katkı sunmak için şu hususa dikkat çekmek istiyoruz. Halen görevde bulunan belediye başkanları, bulundukları makamın gücünden yararlanarak; kendi partilerinin il, ilçe ve belde teşkilatları ile delegeler üzerinde zaman zaman tahakküm kurmakta, kullandıkları belediye olanakları diğer adaylar karşısında seçim öncesinde Belediye başkanlığı makamı koltuğu kullanılarak haksız rekabete yol açılmaktadır.

Anayasanın 76. Maddesi ile 2839 sayılı Kanun'un "Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler" başlıklı 5980 sayılı Kanun ile değişik 18. maddesi uyarınca; Yerel seçimlerde aday olabilmek için kamu görevlileri, siyasi parti il, ilçe ve belde yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık 2013 Pazar günü saat 17'00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor.

İstisna hükmünde kendilerine yer verilmediğinden görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe ve belde teşkilatlarının yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de istifa etmeleri gerekmektedir. 

Ancak, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. maddesine göre, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmeleri için görevlerinden istifa etmek zorunda değildir ve bu durum seçimlere adayların eşit koşullarda katılmasının yarışmasının önünde büyük bir engel oluşturmaktadır.

Seçimlere katılan adaylara eşit koşulları hazırlama ve seçimin adil bir şekilde yapılmasını sağlama görevi de Anayasada Yüksek seçim kuruluna verilmiştir, seçimin adil ve adaylar arasında eşit koşulda yapılabilmesi için aday olmayı düşünen belediye başkanları da diğer bürokratlar gibi 1 Aralık itibariyle görevlerinden istifa ederek adaylık müracaatında bulunmaları demokrasiye ve eşitlik ilkesine daha uygun düşecektir.

 Bu talebimizin yüksek seçim kurulunca dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılabilmesine yüksek seçim kurumunun harekete geçerek öncülük etmesini beklemekteyiz. Çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım. ‘ dedi.