0416 2148488 | [email protected]

TRAFİK CANAVARLARI

Karayolları trafik yönetmeliğine göre, trafiğe çıkacak araçlarda belli tonajlarda ve yükseklikte yük ve yolcu taşıma şartı vardır. Araçlarda dingil sayısı ve aks durumlarına göre yolcu ve yük

 

Karayolları trafik yönetmeliğine göre, trafiğe çıkacak araçlarda belli tonajlarda ve yükseklikte yük ve yolcu taşıma şartı vardır. Araçlarda dingil sayısı ve aks durumlarına göre yolcu ve yük taşıma kapasitesi değişmektedir. Araçların orijinal kapasite durumları esas alınmakta, yönetmelikte yüzde onbeş kapasite üstü yük alan bir araç km, de ancak altmış km, hızla gidebilir. Bu bile belli araçlar için geçerlidir. Yolcu taşıyan minibüslerin de buna göre yolcu taşımaları, belirtilen şartlara uygun şekilde sürat yapmaları gereklidir.

                Eğer ondört artı bir yolcu taşıma kapasiteli bir minibüse yirmibeş kişi üst üste bindirilip taşınıyorsa, bu aracın aks veya dingilinin yolun bir yerinde parçalanması ile karşı karşıya kalması demektir. Bir de Karayolları yol yapım şartları vardır. Bunların detayına girmeden özellikle dikkat edilmesi gereken yol yüzeyindeki renk farklılıkları, yoldaki çökmeler, çatlamalar, kasisler, tümsekler ve teker izlerinin bulunmaması gerekmektedir. Bu durumda olan yollara karayolları müdahale etmelidir. Adıyaman’ın yarmakaya köyü kuzeyinde yolu birbirine bağlayan köprü ve yol,  standartlara uygunluğu hakkında çeşitli şüpheler vardır.

              Bu köprü üzerinde ve köprüye girmeden önce bu güne kadar çeşitli kazalar meydana gelmiştir. Askeri araç devrilmiş, asker şehit olmuş, Gaziantep istikametinden gelen bir araç köprüye girmeden önce yolun tırtırlı olması nedeniyle tekeri patlamış köprünün korkuluklarına çarpması sonucu beş kişi hayatını kaybetmişti. Bir gün önce tarım işçisi taşıyan bir minibüsün aynı köprüden aşağıya uçması sonucu on kişinin ölümü ve bir çok insanın yaralanmasına neden olmuştur. Özellikle bu köprüde meydana gelen kazalarda onlarca insan hayatını kaybetmiş, bir çok insan sakat kalmış, aileleri mağdur olmuş ve arkalarında yetimler bırakmışlardır. Bu yolun kavisli olması, yolda meydana gelen çökmeler, köprüye girmeden bariyerlerin olmaması, yolda kasislerin olması ve yoldaki renk farklılıkları burada kazaların meydana gelmesine adeta davetiye çıkarmaktadır.

           Karayollarının bu yolu teslim almadan, yolu trafiğe açmadan önce bu aksaklıklara dikkat etmediği görülmektedir. Özellikle bariyerlerin olmaması bunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Burada meydana gelen son kazada minibüs sürücüsünün yolcuları üst üste bindirdiği de yaralı ve ölü sayılarının toplamından anlaşılmaktadır. Minibüsün köprüye girmeden önce tekerin patlaması ve sürücüsünün aracı durdurma hâkimiyetinin kaybedilmesi, aracın o kadar yolcuyla çok sürat yapması ayrı bir sorumsuzluk örneğidir. Trafik terörü gibi davranan, araç üzerinde canavarlaşan bu tür sürücülere yolcuların müdahale etmeleri gereklidir.

        Belki kaderdir diyeceksiniz ama, evine ekmek götürmek için akşama kadar güneşin altında tarlalarda çalışan bu kadar insanın hayatını kaybetmesine neden olan bu canavarlar vicdanlarını sorgulayabilecekler mi? Bariyeri olmayan, alt yapısı elverişli hale getirilmeyen bu yolu teslim alan, yolu trafiğe açan yetkililerin kusurları yok mu? Sorumsuzca, insafsızca davranan trafik canavarları  yüzünden hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Ailelerine başsağlığı diliyorum.