Z.Abidin KIYMAZ - SEÇİM SONUCU NASIL OLUR?
0416 2148488 | [email protected]

SEÇİM SONUCU NASIL OLUR?

SEÇIM SONUCU NASIL OLUR? Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin arifesindeyiz. Türk demokrasisi kesintilere rağmen geleneği oluşmuş kökleşmiş, Avrupa ve ABD seçimlerine bakıldığ�

SEÇIM SONUCU NASIL OLUR?

CumhurbaÅŸkanlığı ve milletvekilliÄŸi genel seçimlerinin arifesindeyiz. Türk demokrasisi kesintilere raÄŸmen geleneÄŸi oluÅŸmuÅŸ kökleÅŸmiÅŸ, Avrupa ve ABD seçimlerine bakıldığında vatandaÅŸlarımız yüksek oranla seçimlere katılımla demokrasiye güç vermektedir.

Bu seçimin diÄŸer seçimlerden ayıran özelliÄŸi CumhurbaÅŸkanlığı yönetim modelinin bu seçimle hayata geçiriliyor olması, yürütme ve yasamanın belirgin ÅŸekilde ayrışmasıdır.

Yapılan kampanyalar mitingler vs çalışmalar sonunda, iktidar kanadı ilk turda cumhurbaÅŸkanlığı seçimini %55’le Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kazanacağını iddia etseler de, ÅŸahsen CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin 2.tura kalacağına inananlardan biriyim.

Ä°LK TURDA ERDOÄžAN SEÇÄ°LIRSE SURPRÄ°Z SAYILMAZ

Cumhur ittifakının da, Millet ittifakının da %46 -47 bandında olduklarına inanıyorum. Seçim 2.tura kalırsa HDP’nin tavrı sonucu etkileyecektir..

 CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde Recep Tayyip ErdoÄŸan ilk turda %51 gibi bir rakamla seçilebilirse bu durum da içeride ve dışarıda sürpriz sayılmaz.

Seçim 2.tura kalırsa ve Muharrem ince ile seçim finali yapılırsa, bu durumda CumhurbaÅŸkanı R.Tayyip ErdoÄŸan’ın seçilme ÅŸansı diÄŸer seçeneÄŸe göre artar,.

Ä°kinci turda HDP seçmeni muharrem inceye eksiksiz oy verse de Saadet partisi ve Ä°YÄ° parti tabanı oy verir fakat çalışmaz, hatta bir kısmının da sandığa gitmeyeceÄŸine inanıyorum.

Ä°lk turda %51 çıkmazda 2.tura R.Tayyip ErdoÄŸan -Meral AkÅŸener finale kalırsa, bu durumda seçim heyacanı tavan yapar, sonuç sürprizlere gebedir.

 Böyle bir durumda CHP-SP tabanı Meral AkÅŸener’e hem oy verir hem de çalışır, bu pozisyon da HDP Meral AkÅŸener’e tam destek verirse ÅŸanslar eÅŸitlenir, ama HDP AkÅŸener’e nasıl bakar destekler mi? tarafsız mı kalır bununla ilgili kanaat belirtmek için 2.turu görmek lazım. Böyle bir durum zuhur eder 2.turda Meral AkÅŸener’in seçimi kazanma gibi bir durum ortaya çıkarsa, uyum yasalarının yeterli düzeyde ve doÄŸru çıkarılmadığı için AK Partililer anayasa mahkemesine baÅŸvurup seçimin tümden iptalini gündeme getirirlerse ÅŸaşırmayın, BURASI TÜRKÄ°YE.

Benim arzum temennim CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin 1.turda bir adayın %51 alarak kazanmasıdır, bu durum piyasayı rahatlatır, aksi belirsiz durum 2.tura kadar piyasayı dalgalandırır.

ADIYAMAN SEÇÄ°MÄ°

Ak partinin en güçlü olduÄŸu yerlerden biri Adıyaman, burada geçen dönem HDP 1, AK parti 4 vekil çıkarmıştı. Bu dönem ben CHP’nin 1 vekil çıkaracağını, ittifak oy desteÄŸiyle de ÅŸansını zorlayacağına inanıyorum.

AHMET AYDIN’A ADIYAMAN’IN Ä°HTÄ°YACI VAR

AK partinin Adıyaman’da avantajını kaybetmemek için 200 binin üzerinde oy alması lazım. Kamuoyunda milletvekili listelerine tabandan tepki geldiÄŸi söylenip duruyor, bu durum sandığa ne kadar yansır? Tahmin etmek zor.

 AK Parti Kahta- Besni- Gölbaşı ilçe merkezinde gözle görülür bir oy kaybı yaÅŸamazsa seçimi hasarsız atlatır Yakup TaÅŸ’ıda meclise rahat taşıyabilir ki böyle bir sonuca Ahmet Aydın’ında ihtiyacı var, Adıyaman’ında, Ahmet aydın baÅŸarılı bir sonuçla çıkarsa konumunu korumakta avantajlı olur. Aksi durumda yerel seçimlerde rahat geçmez.

Ä°YÄ° PARTÄ° VE MAHMUT BOZKURT

Mahmut Bozkurt’un Ä°YÄ° partide siyasete soyunması Adıyaman siyasi hayatını renklendirdi, saÄŸ seçmene siyasi alternatif sundu, iktidarın ezici üstünlüÄŸü olan seçim bölgesinde, ne derece baÅŸarı gösterecek? Bende dâhil tahmin etmekte yetersiz kalıyoruz.

MHP VE SELIM ÇAKIR

Selim Çakır Meral AkÅŸener’in seçim bölgesi Kocaeli’nde ülkü ocakları baÅŸkanlığı yaptı. Bahçeli’ye baÄŸlılığını gösterdi Bahçeli’de bunu ödüllendirdi. AK Partililerden daha fazla CumhurbaÅŸkanı Tayyıp ErdoÄŸan’ın seçilmesi için çalışıyor. Kendisinin seçilmesi için MHP’nin Adıyaman’da iyi bir oy alması lazım.

SAADET PARTİSİ VE HAŞİM ASNUK

Saadet Partililer kıt imkânlarla seçim çalışmasını götürüyorlar, HaÅŸim Asnuk sevilen sayılan bir dava adamı, muhtemelen en çok oyu Kâhta’dan  alacaklar, diÄŸer bölgelerde gösterecekleri performansla da saadet partisinin Adıyaman’daki geleceÄŸinin haritasını çizecekler.

Kazasız belasız bir seçim geçirilmesini diliyor, Bayramınız kutlu olsun diyorum.

 


[email protected]