Tamer Atalay ‘Romanya –Türkiye ilişkileri artacak’

Romanya-Türkiye Ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkanı Tamer Atalay, AB fonları kredileri yatırımcıya sunan Romanya Cumhuriyetinde Türk yatırımlarının artığına dikkat çekti.
Romanya-Türkiye Ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkanı Tamer Atalay, AB fonları kredileri yatırımcıya sunan Romanya Cumhuriyetinde Türk yatırımlarının artığına dikkat çekerek, yakın zaman da Türkiye-Romanya ilişkilerinin hızlı şekilde gelişeceğine dikkat çekti. GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ı Bükreş’te kabul eden Atalay, Romanya-Türkiye Ticaret ve sanayi odasının çalışmaları ve misyonu hakkında bilgiler verdi ve şunları söyledi: 1996 yılından beri Romanya’da bulunan Türk yatırımcıları olarak Odamız yöneticileri, Romanya’nın gelişmesi kalkınmasının yanı sıra, burada yatırım yapan vatandaşlarımıza yardımcı olduk. Onlara karşılaştıkları sorunlarda çözümü için yardımcı olduk, olumlu olarak yönlendirdik, birçok konuda danışmanlık hizmeti sunduk ve sunuyoruz. AB ülkesi Romanya halkı ve idaresi bizlere ayrı bir yakınlık ilgi gösteriyor. Romanya’da iki dost -kardeş ülke halkı, yatırımcıları olarak yabancılık çekmiyoruz. TÜRK-ROMEN İŞ FORMU DÜZENLEYECEĞİZ Son dönemde AB Romanya’nın kalkınması gelişmesi ve AB uyumu için hibeler ve faizsiz krediler Romanya’ya teşvik olarak verdi. Romanya’da yatırım düşünenler için burada fırsatlar var. Nisan ayında Türk-Romen iş formu yapmayı planlıyoruz bu arada her iki ülkenin yatırımcılarını bir araya getirerek iş birliği ve yatırım imkânları oluşmasına vesile olacağız. Türkiye’den çok önemli firmalar Romanya’ya yatırım yaptılar. Önemli markalar geldi hepsinin de imkânlardan memnun olduğunu gözlemliyorum. İHTİYAÇ DUYULAN ALANLARI ÖNERİYORUZ İş alanında Romanya’da etkin bir kuruluşuz bizim oda olarak yatırımcıya verdiğimiz danışmanlık hizmetiyle Türk iş adamlarının isabetli yatırımlar yapmasına yardımcı oluyoruz. İhtiyaç olan alanları tespit ediyoruz, yatırım düşünenlere öneriyoruz. Özellikle küçük işletme olarak sınıflandırılacak küçük ve orta sınıf esnaflarımıza içinde önemli ihtiyaç var, bu alanda büyük boşluk var. Mesela oto ve iş makinaları tamircileri, kaynakçılar, Restoranlar, Türk tatlıcıları, elektrikçiler, inşaat ustalarına burada önemli ihtiyaç var. Uzak doğudan bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyorlar. Burası Türkiye’ye çok yakın Türkler bu alanlarda bu boşluğu doldursunlar. Ulaşım, gıda, sağlık, İnşaat vs birçok alanda Romanya’ya Türk yatırımcılar yatırım yaparken, iki ülkenin hükümet temsilcileride başta silah sanayi olmak üzere, birçok alanda resmi olarakta Ticaret hacimlerini genişletiyor. 2021 DE 500.000 ROMEN TURİST, TÜRKİYEYİ TERCİH ETTİ Geçen yıl Türkiye’yi 500 bin Romen Turist ziyaret etti. Turizm sektörü açısından da Romanya Türkiye için önemli bir ülke. Türkiye Romanya ilişkileri iki ülkenin halklarının ve hükümetlerinin samimi dostane işbirlikleriyle önümüzdeki yıllarda her iki ülke içinde ticaret hacmi gelişmiş olacaktır dedi. GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’a Bükreş’te yatırım yapan bazı firmalar Romanya-Türkiye Ticaret ve sanayi odası başkan yardımcısı Alişan Düzgün tarafından gezdirilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.